Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
12 stycznia 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu odbyły się eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem Olimpiady byli: SGGW w Warszawie przy wsparciu Ministerstwa Środowiska i LOP. Nasze liceum reprezentowały Weronika Rybak z kl. II i Marcelina Frąszczak z kl. I, które zakwalifikowały się do etapu okręgowego po eliminacjach szkolnych. Przygotowując się do olimpiady dziewczęta pod kierunkiem nauczycielki biologii Doroty Cichy, poznawały biologię warzyw i owoców oraz sposoby ich przetwarzania.
W etapie okręgowym w Poznaniu wzięło udział 52 uczniów. Test składał się z 80 pytań. Rozwiązując go należało wykazać się wiedzą biologiczną i przede wszystkim praktyczną wiedzą gastronomiczną, co okazało się niełatwe.
Na etapie okręgowym Marcelina i Weronika uplasowały się w połowie stawki. Dziewczęta nie poddają się! Obiecują, że spróbują swych sił w olimpiadzie za rok.